Laktosfri matkasse

Laktos är ett mjölksocker som finns naturligt i mjölk och mejeriprodukter. Många har minskad förmåga att ta upp laktosen i tarmen, vilket leder till diverse magbesvär. Genom att äta laktosfri kost försvinner besvären. I en laktosfri matkasse har man helt uteslutit ingredienser som innehåller laktos. Laktosfria matkassar kan istället bestå av varor som är naturligt fria från laktos, alternativ har produkter som innehåller laktos bytts ut mot ett laktosfritt alternativ. Väljer du laktosfri matkasse slipper du leta efter laktosfria matvaror i affärerna och behöver fundera över laktosfria recept till din matlagning. Med laktosfri matkasse får du lättare att hålla laktosfri kost och förenklar både inköp och matplanering.

Mathem välj din egen veckomeny
Personer
2-100 personer
Middagar
Du bestämmer
Pris från 199kr
FRAKT Gratis från 700kr
Leveransdagar: M T O T F L S
Linas Laktosfri
Personer
2-4 personer
Middagar
3-5 middagar
Pris från 659kr
FRAKT Gratis
Leveransdagar: M T O T F L S

Laktosfri barnkasse

En barnkasse är sammansatt med rätter som är lätta att tycka om både för både barn och vuxna. Flera barnkassar kan också väljas som laktosfri matkasse vilket gör barnkassen till ett bra alternativ om en eller flera i hushållet är inte tål laktos. Rätterna i en barnkasse är ofta lätta att tillaga, har varierad kost med bra näringsinnehåll.

Laktos känslighet och laktosintolerans

Medfödd laktosintolerans är ovanligt och man märker då tidigt att barnet inte tål mjölksocker. Annars vanligt att tåla mjölksocker som nyfödd, men börja få besvär i tonåren när förmågan att bryta ned och ta upp mjölksocker avtar. Tillfällig laktosintolerans kan också uppträda när tarmen av någon orsak är skadad, ex vid glutenintolerans. Det kan då vara praktiskt att välja en både gluten och laktosfri matkasse.

Ofta är det livsmedel med mycket mjölksocker som utlöser besvär, ex mjölk. Men laktos finns också i många andra livsmedel, inte bara i mjölk. I laktosfria matkassar har leverantören bytt ut allt som innehåller laktos, eller komponerat en laktosfri matkasse av råvaror som på naturlig väg är laktosfria.

Många är känsliga för laktos, men kan tåla det i små mängder. Det kan då fungera att äta matvaror som innehåller mindre mängd laktos som ex yoghurt och hårdost. Besvären kan ibland avta med åldern och det kan bli lättare att tolerera laktos i matvarorna. Symtom vid laktosintolerans kan förväxlas med andra besvär ex allergi mot komjölksprotein, därför viktigt att kontakta vårdcentral eller sjukvårdsrådgivning.

Både gluten och laktosfri kasse

Det finns leverantörer som kan erbjuda både gluten och laktosfri matkasse, eller ge möjlighet att skräddarsy din matkasse så du kan välja recept som passar din laktosfria kost. Många leverantörer har flexibla alternativ för att underlätta för dig så att din vardag blir lättare.

Innehållsförteckning
crossmenu